Recull de premsa Posicionament de la Cecot – UEM

Posicionament de la Cecot – UEM

Com qualsevol organisme que interactua i s’interrelaciona amb el seu entorn més proper, som sensibles a la realitat empresarial, econòmica, política i social del país.

Lluny del que a vegades alguns puguin imaginar, els empresaris i empresàries són per sobre de tot persones i ciutadans, i com a tals exerceixen individualment i de manera particular els seus drets i els seus deures, des del seu propi criteri. Així doncs, per respecte a la diversitat d’opinió i sensibilitats polítiques entre els empresaris i autònoms que representem, i que conformen aquesta entitat, continuarem desestimant fer valoracions de lleis o sentències que no tinguin caràcter o contingut empresarial.

Ara bé, sí que podem assegurar que, sigui quina sigui la situació a partir de l’u d’octubre, continuarem amatents a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l’activitat empresarial perquè aquesta és la nostra raó de ser com a confederació empresarial que som. I vetllarem, com ho hem estat fent al llarg de la nostra història, perquè les conseqüències d’aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català sinó perquè l’ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat. Amb un teixit empresarial fort es pot garantir els nivells de benestar que requereix la societat on aquest teixit genera activitat.

El nostre posicionament vers les consultes, ja siguin vinculants o no vinculants, i del que no ens hem mogut mai és que a la Cecot continuem defensant el dret dels ciutadans a ser consultats com un element estructural de la qualitat de la democràcia. I ser consultats no només per a una sola vegada i per a una sola pregunta, sinó per tots aquells aspectes clau per al desenvolupament social, empresarial i econòmic del país. Consultar mai hauria de fer por perquè aporta certeses i posa la base a partir de la qual establir diàlegs i poder prendre millors decisions.

Si durant dècades hem reclamat diàleg entre les diferents forces polítiques parlamentàries per assolir amplis acords en matèries tan transcendentals com l’educació, la sanitat, l’R+D+i o el finançament, en un moment com l’actual la perícia de la política hauria de demostrar, més que mai, estar al servei de la ciutadania mitjançant el diàleg. Per tant, més política, més escoltar i més diàleg per resoldre una qüestió com la que s’està vivint aquests dies. L’empara de les legalitats i la judicialització dels conflictes haurien de ser el darrer recurs a emprar si hi ha voluntat de resoldre’ls. Recórrer constantment a les lleis per solucionar conflictes polítics s’ha demostrat històricament que no és una via efectiva. A la Cecot considerem que en una societat democràtica, les lleis són l’expressió d’una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens.