Recull de premsa Posicionament de la Cecot després de la jornada de l’1 d’octubre a Catalunya

Posicionament de la Cecot després de la jornada de l’1 d’octubre a Catalunya

  • La patronal catalana Cecot considera innecessària i desproporcionada l’acció policial a les persones concentrades en els col·legis electorals i rebutja públicament la violència amb què s’ha actuat en una jornada que havia de transcórrer de manera cívica i pacífica. 
  • La Cecot apel·la a la Unió Europea i la comunitat internacional a que exerceixin un paper actiu de mediador entre els governs espanyol i català a partir d’avui 2 d’octubre. 
  • Com a membres de la Taula per la Democràcia donem suport a l’aturada proposada per demà i a les mobilitzacions ciutadanes previstes a la tarda però no secundarem la vaga general proposada per sindicats minoritaris. 
  • Els empresaris i empresàries continuaran treballant per fer empresa i construir un país més competitiu i cohesionat sigui quin sigui l’escenari a partir d’avui. 

Terrassa, dilluns 2 d’octubre de 2017. Des de la patronal Cecot rebutgem l’actuació policial duta a terme ahir diumenge pels cossos de seguretat de l’Estat davant dels ciutadans que estaven en col·legis electorals o els seus voltants. Considerem que l’acció ha estat desproporcionada i que els danys provocats superen amb escreix valors tan bàsics per una democràcia com el respecte, la llibertat, la participació, la pluralitat o la tolerància.

Tanmateix, reclamem a la Unió Europea i a la comunitat internacional a que exerceixi un paper actiu de mediador entre els governs espanyol i català a partir d’avui, cal un agent extern que arbitri en el conflicte d’una manera diferent a la que s’ha estat proposant actualment i que no ha funcionat. Creiem que la via d’aplicació de lleis no és suficient i que, tal i com utilitzem al sector empresarial, la mediació d’un agent com la Unió Europea pot fer ús de la mediació com a eina de resolució d’un conflicte que s’està ajornant en el temps. A la Cecot considerem que en una societat democràtica, les lleis són l’expressió d’una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens.

Sigui quina sigui la situació a partir d’avui, des de la Cecot continuarem amatents a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l’activitat empresarial perquè aquesta és la nostra raó de ser com a confederació empresarial que som. I vetllarem, com ho hem estat fent al llarg de la nostra història, perquè les conseqüències d’aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català sinó perquè l’ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat. Amb un teixit empresarial fort es pot garantir els nivells de benestar que requereix la societat on aquest teixit genera activitat.

És per aquest motiu que, com a membres de la Taula per la Democràcia no ens hem adherit a cap vaga general, que és l’àmbit on es dirimeixen els conflictes laborals. Però sí ens sumem a l’aturada de demà i donem suport a les mobilitzacions que s’organitzaran a les capitals de comarca a partir de les 19 h del vespre per mostrar el nostre total rebuig en l’actuació policial dels cossos de seguretat de l’Estat durant el diumenge, i en el cas de les empreses, la decisió sobre la seva participació en mobilitzacions o aturades correspondrà als representants tant de l’empresa com dels treballadors en cada cas. Des de la Cecot entenem que la vaga general que proposen els sindicats minoritaris, en un moment d’incipient recuperació econòmica, seria traslladar un conflicte polític a les empreses que perjudicaria l’activitat i, conseqüentment, la seva competitivitat. Per tant, la decisió de participar en les mobilitzacions o fer aturades ha de dependre d’ambdues parts a cada empresa. Des del sector empresarial recomanem que les aturades no haurien de superar una hora de la jornada laboral.